Vaječný koňak, hezky česky vaječňák, k našim Vánocům už neodmyslitelně patří. Kde se vzal, jaká je jeho historie a proč se vlastně stal tak oblíbený? A jak ho používat při pečení?
Historie vaječného koňaku sahá až do 16. století, kdy se v Jižní Americe vařil nápoj z avokáda, cukru a rumu. Recept na “abacate” si později do Evropy přivezli evropští kolonizátoři.
V 17. století se Angličanům podařilo připravit nápoj, který pojmenovali “posset”. Skládal se z mléka, vajec, cukru, vína nebo piva. Podával se výhradně teplý a prý pomáhal při nachlazení. Později se rozšířil do vyššich vrstev, avšak namísto piva se do nápoje přidával dražší alkohol, většinou to brandy nebo rum.
Angličtí osadníci přivezli v 18. století recept na vaječný likér do kolonií Severní Ameriky. Vznikl tak oblíbený vánoční nápoj známý jako eggnog neboli vajíčkový grog. Své místo si rychle našel i v USA a Kanadě.
Do českých zemí se vaječný koňak rozšířil pravděpodobně v 19. století z Německa a Rakouska, kde byl znám jako Eierlikör. Český název „vaječný koňak“ se uchytil nejspíš na přelomu 19. a 20. století. V Německu a Nizozemsku se dodnes vyrábí slavný Advocaat, hustý vaječný likér podle původního receptu s avokádem, který později nahradila vejce. Český vaječňák je oproti tomu řidší a sladší. Má krémovou konzistenci, žlutou barvu a jeho sláva se prosazuje především o Vánocích a Velikonocích. Stal se také oblíbeným vánočním dárkem. Chutná nejen jako nápoj, ale i používá se také jako přísada do dezertů.
Peciváleček doporučuje: Kurz vaření top vaječňáku ve dvojicích. Připravíte si:
- Krémový vanilkový vaječňák – s vanilkovým luskem, smetanou a kvalitním rumem, voňavý a prvorepublikově elegantní.
- Karamelový vaječňák – s domácím karamelem, který likéru dodá plnou chuť a zlatavou barvu.
- Pistáciový vaječňák – originální a chuťově neodolatelný likér zaujme všechny milovníky oříškových tónů.
- Nealko vaječňák – sametově krémový s plnou chutí, ale bez kapky alkoholu.
- na kurzu dále ochutnáte tradiční italský nápoj Bombardino, nebo vám připravíme kávu Calimero s vaječným koňakem
Nejoblíbenější vánoční cukroví s vaječňákem:
Vaječný koňak zajistí, že bude cukroví vláčné. Je tedy ideální použít ho do cukroví, které se jinak rychle vysušuje. Pokud se cukroví nepeče, vydrží v lednici i 2 týdny. Do krémů přidávejte vaječný koňak až po vychladnutí základu, aby se alkohol neodpařil.
Nepečené vaječňákové kuličky:
Budete potřebovat: 200 g mletých piškotů, 100 g moučkového cukru, 50 g másla, 100 ml vaječného koňaku, 2 lžíce kakaa, kokos na obalení
Postup: Všechny ingredience smíchejte v míse. Ze směsi tvarujte malé kuličky, obalte je v kokosu a před konzumací nechte alespoň den odležet v chladu.
Vaječňákové košíčky
Na těsto budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 100 g másla, 70 g cukru, 1 žloutek
Na krém budete potřebovat: 100 g másla, 50 g moučkového cukru, 3 lžíce vaječného koňaku
Postup: Ze surovin na těsto upečte malé košíčky. Krém vyšlehejte a naplňte jím vychladlé naplň košíčky. Dozdobte postáciovými oříšky.
Čokoládové pralinky s vaječňákem
Budete potřebovat: 150 g bílé čokolády, 50 ml vaječného koňaku, 20 g másla
Postup: Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem, do vychladlé směsi přidejte vaječňák. Směs nalijte do silikonových formiček a nechte ztuhnout v lednici.

